اجرای میلگرد بستر در تهران

اجرای میلگرد بستر در ایران


اجرای میلگرد بستر

میلگرد بستر چیست


بر اساس مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان (بند ۸-۱-۲-۳۶) میلگردبستر یا ( bed joint reforcement ) از یک جفت مفتولِ طولیِ تغییر شکل یافته تشکیل شده که مفتول های عرضی آن به صورت نردبانی یا خرپایی به آن جوش شده اند و در ابعاد مناسب برای قرارگیری در درزهای ملات بین ردیف های واحد بنایی نصب می شود. میلگردبستر به صورت نردبانی دیگه مورد استفاده قرار نمیگیرد.

یکی از دغدغه های اصلی مهندسان محاسبه ساختمان، طراحی مهار مناسب برای اجزای ساختمانی غیر سازه ای مخصوصا دیوار ها می باشد. در گذشته با قرار دادن جزئیات وال پست ها بصورت نبشی و یا میلگرد سعی در مهار این دیوارها داشتند.

اما تجربه زلزله سال ۹۶ کرمانشاه به مهندسان محاسب متذکر شد اجرای وال پست به روش قدیمی نمیتواند روش مناسبی برای مهار دیوار ها باشد، زیرا در این زلزله تمامی دیوارها علی رغم پایداری سازه ها دچار فرور‌یزش شد و بر همین اساس مرکز تحقیقات راه و شهرسازی اقدام به ارائه استانداردی جهت اجرای وال پست به روش جدید (میلگرد بستر) نمود که با عنوان پیوست ششم آیین نامه ۲۸۰۰ در خصوص روش های طراحی و اجرایی وال پست های جدید یا همان میلگرد بستر می باشد.

روش اجرای میلگرد بستر


همانطور که میدانیم بایستی میلگردبستر درون ملات ما بین ردیف های واحد بنایی قرار بگیرد و به صورت کامل در ملات پنهان شوند به همین دلیل عرض آنها ۲ تا ۳ سانتی متر کمتر از قطر دیوار در نظر میگیریم و بر مبنای طول مورد نظر سفارش میدهیم.در هنگام دیوار چینی میلگرد های بستر بر روی ملات قرار گرفته و در محل قطع به اندازه ۴۰ سانتی متر بر روی هم، هم پوشانی دارند. به منظور اتصال میلگرد بستر به ستون ها و یا کلاف های قائم (در صورت نیاز) از گیره و قلاب استفاده میشود.

در ساختمان های بتنی گیره ها با پیچ و رُل پلاک به ستون متصل میشود. ولی در سازه های فولادی بایستی گیره ها به ستون و یا کلاف فولادی با بعد جوش حداقل ۳ میلی متر جوش شوند.

استانداردها و مستندات طراحی ، ساخت و اجرای مهار اجزای غیر سازه ای:
پیوست شش آیین نامه ی طراحی ساختمان ها در برابر زلزله ( استاندارد ۲۸۰۰)
ضابطه شماره ۷۲۹ ( راهنمای طراحی لرزه ای دیوارهای بنایی غیر سازه ای مسلح و میلگرد بستر)
مقررات ملی ساختمان ( مباحث پنج، شش ، هشت ، نه ، ده و یازده)
استاندارد ملی ایران به شماره ۳۱۳۲ و ۸۱۳۳
استاندارد AS TM به شماره های A 82 و A 951

مشخصات میلگرد بستر


مینیمم قطر مفتول‌ ها چهار میلیمتر و ماکسیمم قطر مفتول‌ های برابر نصف ضخامت ملات بستر می باشد. باید دقت داشت که ضخامت ملات بستر نباید از شانزده میلیمتر بیشتر شود چراکه ماکسیمم قطر ممکن، برای مفتول ها هشت میلیمتر است.البته، در بیشتر موارد ملات بستر ده میلیمتر بوده است و از مفتول‌ هایی باقطر چهار میلیمتر الی ۵/۴ میلیمتر استفاده شده است.برای جلوگیری از خوردگی نیاز است که میلگردهای بستر به طور گالوانیزه تولید شده یا دارای پوشش اپوکسی باشند، در غیر اینصورت میلگردهای بستر باید از فولاد ضد زنگ ساخته و تولید شده باشند.

مزایای میلگرد بستر


کن ترل عرض و فاصله ترک‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ های حاصل از جمع‌ شدگی و تغییر شکل‌ های حرارتی
بیشتر شدن استقامت و شکل پذیری خمش خارج از صفحه دیوار
بیشتر شدن استقامت برشی درون صفحه دیوار
بیشترشدن انسجام دیوارها در حال زلزله و جلوگیری از ریزش برون صفحه
بهتر شدن شکل پذیری دیوار
به وجود آمدن اتصال مکانیکی برای نمای بنایی(آجری یا سنگی)
عدم نیاز به استفاده از واحدهای بنایی با هندسه ویژه
نیاز نبودن به تغییر ساخت دیوار
متصل کردن دیوارهای دو لایه به یکدیگر
تامین تسهیلات مورد نیاز اطراف بازشوها
طول وصله و طول کم به خاطر کوچک بودن قطر مفتول و ساختار شبکه ای میلگرد بستر
افزایش شکل پذیری دیوار و در نتیجه مقاومت در برابر ارتعاشات زمین لرزه

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *